Börja lyssna inåt- stop shoulding on yourself

Jag borde göra så, jag borde inte göra så. Jag måste göra detta. Jag borde äta bättre. Jag borde inte äta socker. Jag borde röra på mig mer. Jag borde yoga. Jag måste meditera. Jag borde vara mer närvarande. Jag måste göra klart den där uppgiften. Jag borde inte känna så där. Jag måste sluta älta. Jag borde bara släppa det där. Känner du igen dig? Du är inte ensam om det. Fungerar det? Hur får alla dessa borden och måsten dig att må?

Vad händer tex om vi talar om för oss själva att vi inte borde tänka på ett visst sätt, att vi borde släppa en tanke, en känsla eller inte borde äta en viss sak? För de flesta av oss kommer detta vara det enda tänker på då. Som exemplet med att inte tänka på en rosa elefant.

Våra tankar påverkar hur vi känner och hur vi agerar. När vi tänker eller talar om för oss själva att vi borde göra något som vi inte vill skapar det en inre konflikt. Även om det handlar om något som vi är intresserade av att göra men när vi adderat borden, måsten, behöver, lägger vi en massa kontroll och press på oss. Det gör att vi inte känner att vi har ett val, att vi själva kan bestämma. Så det är inte så konstigt att vi känner att det skaver och att vi kanske protesterar och inte följer dessa måsten och borden. Och skulle vi ändå följa dessa gör vi det med en viss förbittring.

Jag borde yoga. Upprepa det tyst för dig själv. Hur känns det i kroppen? Notera det utan att döma. Vilka känslor kommer upp när du upprepar meningen för dig själv? Blir du sugen på att göra hundens position när du säger detta?

När våra meningar innehåller orden borde och måste kan vi istället ta ett steg tillbaka och stanna upp, tackar våra hjärnor och tankar att de försöker hjälpa oss till yogamattan. Men svara med ett tack men men nej tack. Detta hjälper mig inte. Borden och måsten kommer ur externa krafter och leder till press, motstånd och gör att vi skapar onödig stress som gör mer skada än nytta.

Om vi tänker att vi borde göra på ett visst sätt för att andra säger det såsom när experterna säger att du ska träna 30 min om dagen, att du borde meditera, att du inte borde äta på ett visst sätt etc. då görs någon annan till expert på din kropp. Hur vet de hur och när din kropp vill röra sig, när den behöver vila eller vilken mat den mår bra av? Bara du kan känna det. Lyssnar vi på externa krafter förlorar kontakten med oss själv, vår egen kropp, vår intuition.

Så hur kan vi göra? Ett första steg är att vara medveten om hur detta påverkar oss och sen acceptera att det är så våra tankar och hjärnor funkar för att inte skapa mer motstånd. Det är inget fel på dig för att du tänker så utan helt biologiskt naturligt. Vi kan sedan säga tack men nej tack, jag väljer att stå emot detta genom att inte göra något som börjar med borde eller måste. Med tiden kanske vi kan byta ut eller lyssna mer till sådant som börjar med vill, önskar, känner för, har lust att.

Så ta ett djupt andetag. Säg tyst för dig själv ”jag känner för att röra på min kropp”. Hur känns den meningen i din kropp? Vilka känslor väcker den? Kan du märka ett skifte jämfört med den tidigare meningen?

(Ok, men vissa saker måste vi ju göra fast vi inte vill kanske du tänker? Som att betala lån eller hyra, jobba, gå i skolan etc. Då kan vi skifta fokus från det motstånd vi känner till de positiva konsekvenser som kommer ur att göra detta).

Sammanfattning

1. Bli medveten om dina borden och måsten

2. Acceptera att de finns där, det finns ett syfte med dem

3. Säg tack men nej tack och gå emot det som börjar med borde, måsten

4. Lyssna in kroppen och vad den önskar, vad den behöver, vad den vill. Gör sådant som börjar med vill, känner för, har lust till.

Vill du ha hjälp med att stilla ditt sinne, möta dig själv och dina tankar, känslor, din kropp och höra vilka borden du har, vilka behov som du kanske missar så erbjuder jag dig via holistic hälsocoaching coaching, kurs och yinyoga. Du är din egen medicin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *